Štampa

Apel CZIP-a za uklanjanje ribarskih mreža u selima Donje Zete

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica uputio je obavještenje Ekološkoj inspekciji da i ove, kao i četiri prethodne godine, poljoprivredni proizvođači u selima Donje Zete svoje zasade umjesto mrežama protiv ptica, štite starim ribarskim mrežama. Na desetine zaštićenih vrsta ptica našlo je svoju smrt na ovaj način u Gostilju, Kurilu, Bijelom Polju, Berislavcima.

I pored brojnih apela CZIP-a Opštini Golubovci i Ekološkoj inspekciji, u selima Donje Zete poljoprivredni proizvođači umjesto za te namjene, za zaštitu svojih usjeva od ptica ove godine koriste ribarske mreže.


Radi se o nenamjenskim mrežama u kojima se ne hvataju ptice kojima su mreže namijenjene – svrake i vrane, već isključivo vrste koje su saveznici poljoprivrednoj proizvodnji tj. ptice koje se hrane sitnim glodarima i insektima (sove, djetlići, kopci, sjenice). U tim mrežama ove zaštićene vrste umiru u najstrašnijim mukama od jakog sunca i žeđi.
Apelujemo na poljoprivrednike da uklone mreže oko svojih poljoprivrednih površina jer time nanose veću štetu poljoprivredi nego korist.

CZIP je podnio prijavu Ekološkoj inspekciji za uklanjanje ovih mreža.

 

N_vijest_93_mreze.jpg

banervolonter