Štampa

Rast broja ubijenih rendžera zahtjeva strože zakone

on .

Imajući u vidu da su lovokradice zaslužne za više od polovinu smrtnih slučajeva rendžera u poslednje dve godine, IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) i Međunarodna federacija rendžera (IRF) pozivaju na odlučniji stav povodom kriminala u divljini, tako obilježavajući Svetski dan rendžera koji se slavi širom svijeta 31. jula. Prema poslednjim informacijama Međunarodne federacije rendžera koja vodi ovu statistiku od 2000. godine 56 rendžera je izgubilo život na dužnosti u poslednjih 12 meseci, od čega je 29 ubijeno od strane lovokradica. Nekoliko važnih podataka:

· Više od 1,000 rendžera je ubijeno a mnogo više ranjeno širom svijeta u proteklih 10 godina.

· Na Tajlandu, više od 40 rendžera je ubijeno u poslednjih pet godina, a mnogo njih ranjeno i ostavljeno u kritičnom stanju.

· Rekordan broj od 1,004 nosoroga je ubijen u Južnoj Africi u 2013. godini, što predstavlja gotovo 83% populacije afričkih nosoroga. Zabeležena su 343 slučaja hapšenja vezano za ilegalno ubijanje nosoroga u 2013.

· Preko 20,000 slonova je ileglano odstreljeno u Africi samo tokom prošle godine.

· Rendžeri u Ugandi, Demokratskoj republici Kongo i Ruandi su direktno zaslužni za porast brojnosti planinske gorile, rizikujući živote za opstanak ove kritično ugrožene vrste.

· Masai rendžeri u Keniji su pomogli povećanje brojnosti populacije lava na području kojim upravlja Masai zajednica sa 6 na preko 70 individua.

Biti rendžer je jedan od najrizičnijih poslova danas i zbog toga im moramo pružiti svu neophodnu podršku za obavljanje posla. Potrebno je uložiti napor kako bi se rešio problem na svom izvoru, a to je potražnja tržišta za divljim životinjama. U Južnoj Africi, koja je izgubila više od 1,000 nosoroga u 2013., jedan krivolovac je nedavno osuđen na 77 godina zatvora, što je verovatno najveća kazna do sada izrečena za kriminal u divljini. Razmere i uticaj ilegalne trgovine divljim životinjama, kao i način da se ona spreči, uključujući i mere za sprečavanje ilegalnog lova, će biti tema razgovora na predstojećem IUCN Svetskom kongresu parkova (http://worldparkscongress.org/ ]) koji se održava u Sidneju od 12. do 19. novembra 2014. godine.

banervolonter