Štampa

Okrugli sto na temu "Solana Bajo Sekulić, kako dalje?"

on .

U ponedjeljak 23. Juna, sa početkom u 10 h održan je okrugli sto „Solana Bajo Sekulić- kuda dalje?“
Cilj održavanja ovog skupa bio je da se upoznaju zainteresovane strane sa međunarodnim značajem Ulcinjske solane kao i da se razmotre opcije pozicioniranja solane na nacionalnom i međunarodnom turističkom tržištu kao eko-turističke destinacije, sagledaju vizije daljeg funkcionisanja solane kao servisa za biodiverzitet. 

Nakon uvodne riječi organizatora, svoje odušvljenje biodiverzitetskim bogatsvom Ulcinjske solane izrazila je Mađarska ambasadorka u Crnoj Gori – NJ.E. Gražina Sikorska. Kako je g. Sikorsaka naglasila ljudima je nerijetko potrebno da im neko drugi kaže šta imaju u svom dvorištu, te upravo iz tih razloga poručuje da je solana prirodni dragulj, nešto „natprirodno“ i da građani Crne Gore imaju mogućnost da svakodnevno uživaju u onome za šta mnogi širom svijeta izdvajaju velike novčane svote. „Umjesto odlaska na Floridu da bi posmatrali flamingose, dođite na solanu“, pozvala je g. Sikorski. 
O važnosti solane kao odmorišta za migratorne vrste ptica, kao i zimovalištu za dragocjene zaštićene vrste govorio je ornitolog BirdLife International-a, evropska divizija u Briselu, Borut Rubinić. Upoređujući bogatstvo Sečoveljske solane, u Sloveniji i crnogorske solane, Rubinić je naglasio da estetske vrijednosti, brojnost ptica, kao i harizmatične vrste Ulcinjske solane u velikoj mjeri prevazilaze bogatstvo slovenskih solana. 
Koordinator projekta koji se realizuje na prostoru solane, Nebojša Banićević, iznio je detalje o radu Centra na Ulcinjskoj solani i ovom prilikom upoznao prisutne sa uspostavljanjem turističke ponude, u kojoj je od kraja maja već moguće uživati. Naime, nakon uspostavljanja infrastrukture- renovirane su 2 osmatreačnice, resaturiran muzej soli i izgrađena suvenirnica, obučena je grupa od 5 vodiča, zadužena da posjetiocima solane upotpuni doživljaj. Mještani Ulcinja imali su priliku da posjete Sećoveljsku solanu u Sloveniji i solanu Cona de Isolla u Italiji. U suvenirnici se mogu naći proizvodi sa solane – rafinisane i nerafinisne soli, kao i različita pakovanje ljekovitog blata. Ulaz u solanu plaća se 3 eura, a vodiči se mogu angažovati putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
U diskusiji koja uslijedila stečajna uprava solane, potpredsjednik Opštine Ulcinj, kao i predstavnik Turističke Organizacije obavezali su se na inicijatvu zajedničkog sastanka sa vlasnikom solane i Ministarstvom ekonomije u cilju iznalaženja rješenja za pokretanja fabrike soli na solani.n-vijest-83_s.jpg

banervolonter