Štampa

Javni poziv Elektroprivredi Crne Gore na društveno odgovorno poslovanje

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore-CZIP, član BirdLife International, poziva Elektroprivredu Crne Gore da uključi struju Solani Bajo Sekulić u Ulcinju, kako bi se spriječila ekološka i privredna katastrofa ove fabrike: ogromna atmosferska voda u bazenima solane značajno je izmijenila ekološke uslove u ovoj močvari i ptice, koje su dosad bile karateristične za ovo područje, prinuđene su da zbog dubine vode u bazenima, njenog kvaliteta i nedostatka hrane potraže druga staništa. Dodatno, kišnica je već značajno uništila bazenske nasipe na kojima ptice gnijezde, te je ekološka šteta velika. Upumpavanjem slane vode u Solanu, jakim pumpama (3000 l/sec) iz mora stižu enormne količine hrane – jaja, larve, sitne ribe i druge morske životinje, što okuplja gotovo polovinu ukupnog broja vrsta ptica registrovanih u Evropi i čini Solanu najznačajnijim staništem za ptice na istočnoj obali Jadrana.

Funkcionisanje Solane kao fabrike soli uslov je opstanka ptica na njenim bazenima i samo dok solana radi tj. upumpava slanu vodu iz mora Crna Gora pruža servis pticama čije su krajnje destinacije Sibir, Sjeverna, Centralna, Istočna Evropa i zemlje Afrike. Ogromni značaj ekosistemskog servisa Ulcinjske solane odavno je premašio nacionalni nivo, tako da međunarodna javnost sa pažnjom prati dešavanja oko Solane.
CZIP je obezbijedio novac za plaćanje servisiranja pumpi sa Đerana i pokrivanje računa za struju od momenta potpisivanja ugovora o koncesiji za određeni period. Nijedan donator nije bio zainteresovan da plaća minuse za struju koje je napravila fabrika u minulom periodu. S toga, pozivamo Elektroprivredu na društveno odgovoran odnos i uključi struju Solani, kako bi se hitno otpočeo proces upumpavanja slane i ispumpavanja slatke vode. 

Dug Solane od 21 hiljada eura ne bi trebalo da predstavlja problem firmi koja je dosad mnogo novca dala na finansiranje sportskih i drugih društveno korisnih aktivnosti. Ako Centar za zaštitu i proučavanje ptica kao nevladina organizacija pomaže solanu sa istim iznosom, molimo da to učini i Elektroprivreda: u ime 250 vrsta ptica, više od 300 gnijezdećih parova flamingosa, pedesetak radnika solane, grada Ulcinja i cijele države.
Solana je svjetski primjer kompatibilnosti ekonomskog iskorišćavanja i privrednog korištenja jednog prostora, najbolji dokaz da je i to moguće.

banervolonter