Štampa

Nakon dvije godine uspješne implementacije, IPA prekogranični projekat ORNIBA se privodi kraju

on .

U Čapljini (BiH) je protekle sedmice (19.02.2015.godine) održana završna konferencija IPA prekograničnog projekta ORNIBA fokusiranog na poboljšanje zaštite ugroženih vrsta ptica na Balkanu. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta kojeg su implementirali Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Oxfam u BiH, u partnerstvu sa NVO „Naše ptice“ i „Novi Val“ iz Bosne i Hercegovine i Opštinom Tivat iz Crne Gore. Učesnici na projektu su predstavili rezultate postignute tokom implementacije projekta, a održivost projektnih aktivnosti će se najbolje ogledati u prihvatanju turističkog paketa “Posmatranje ptica” koji je takođe predstavljen na konferenciji.

orniba završnaSve projektne aktivnosti i postignuti rezultati su predstavljeni u kratkom filmu, a djeca iz mostarskih osnovnih škola su, kroz dijelove iz predstava nastalih tokom ovog projekta, pokazali kakav je njihov pogled na ozbiljne ekološke probleme koji ih okružuju.

O projektu:

Projekat ORNIBA - Zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore“ - ima za cilj da doprinese očuvanju raznovrsnosti ptičjih vrsta na Jadranskom migratornom putu. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a implementira se u periodu od 1.januara 2013.godine do 28. februara 2015. godine.

Projektne aktivnosti su implementirane u Parku prirode „Hutovo blato“ u Bosni i Hercegovini i Tivatskim solilima u Crnoj Gori. Početak projekta obilježen je utvrđivanjem stanja na ovim lokalitetima, definisanjem problema, a zatim kroz projekat traženje mogućih rješenja.

Kroz dvadesetak radionica u koje je bilo uključeno preko nekoliko stotina upravljača zaštičenih prostora, volontera, predstavnika lokalne zajednice, zakonodavaca, graničara, predstavnika lokalne uprave, razvojnih agencija, te turističkih organizacija, ukazano je na problem krivolova, devastaciju ptičjih staništa i potrebu podizanja svijesti o neophodnosti borbe za saniranje ovih problema.

Kroz kampanju “Ptice bez granica” održane su edukativne radionice kroz koje je prošlo više od hiljadu osnovaca iz mostarskih, čapljinskih, tivatskih i podgoričkih osnovnih škola. Literarni radovi i crteži nastali tokom ovih radionica jasno pokazuju koliko su najmlađi svjesni problema koji nas okružuju i kako su spremni da učestvuju u njihovom rješavanju. Pored toga preko 10.000 ljudi informisano je kroz ovu kampanju o potrebi borbe protiv krivolova.

Turističke agencije smatraju da je posmatranje ptica atraktivan dio ponude i po prvi put na našim prostorima će je uvrstiti u svoje pakete. Ovaj vid aktivnosti će predstavljati osnovu za nastavak rada svih organizacija koje su učestvovale u projektu i obezbijediće očuvanje ptičijih vrsta na Balkanu.

Informacije o projektu su dostupne na vebsajtu www.orniba.net.

banervolonter