Štampa

Donirajte za izgradnju splavova za gniježđenje pelikana na Skadarskom jezeru

on .

CZIPova partnerska organizacija, Noe conservation je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za izgradnju splavova za gniježdenje pelikana na Skadarskom jezeru. Noe conservation koordinatora projektom "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera". 

Zainteresovani da pomognu akciju, koja traje još 39 dana, sredstva mogu da uplate na stranici Ulule.com.

"Pelikani gnijezde na prirodnim ostrvima ali zbog mnogih faktora takvih ostrva je sve manje, a kada ih pelikani nađu i gnijezde na njima, godišnje poplave im unište jaja ili podave ptiće. Broj pelikana se od 70-tih smanjio za 80 %. Pelikan je simbol Skadarskog jezera i divan prizor na njemu", kazala je Bjanka Prakljačić, koordinatorka projekta u Crnoj Gori. 

Splavovi za gniježđenje, koji su izgrađeni 2013., su prepuni i skoro potopljeni pod težinom pelikana.

Potrebno je izgraditi još četiri velika splava kako bi im omogućili sigurno gniježđenje u narednim godinama.

U prethodnom periodu realizacije projekta za ovu vrstu sproveden je veliki broj aktivnosti: postavljena je zonacija i napravljena sigurna zona bez uznemiravanja za njih, vrši se redovan monitoring, postavljeni su splavovi za gniježđenje, radi se sa lokalnom zajednicom i na razvoju turizma na posmatranju pelikana - pelikan sela. Nažalost, ove godine ima ih svega 39 na jezeru, od toga 32 gnijezde.

Projekat očuvanja pelikana u Crnoj Gori traje od 2013. do 2016. godine, a partneri su, osim francuske NVO, Nacionalni parkovi Crne Gore - NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej, CZIP, Tour du Valat, EuroNatur i Asociation for Protection of Aquatic Wildlife Albania. Većcinski donator projekta je Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF). 

Centar za proučavanje i zaštitu ptica nedavno je pozvao zainteresovane volontere da se priključe monitoringu pelikana, koji je planiran do kraja juna, sa ukupno dvadeset izlazaka.

Monitoring se vrši drugu godinu zaredom u okviru projekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera". Ta aktivnost se vrši u cilju praćenja uspješnosti gniježđenja i sprečavanja ilegalnih aktivnosti koje bi mogle da naškode pelikanima. Zainteresovani mogu da se jave na broj telefona 067207117 ili da kontaktiraju CZIP Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

banervolonter