Štampa

Ubio žutu čaplju i hvalio se na fejsbuku

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica podnio je krivičnu prijavu protiv Davora Klikovca zbog krivičnog djela nezakonit lov.
22. juna CZIP je dobio fotografije sa fejsbuk profila pomenutog lica na kojima se nalaze fotografije ubijene žute čaplje i gugutke. Zakon o divljači i lovstvu ne poznaje žutu čaplju kao lovnu vrstu, a ista je trajno zaštićena Rješenjem za zaštitu prirode o zaštiti prorijeđenih, rijetkih i ugroženih vrsta biljaka, životinja i gljiva (Sl. List CG 76/06) donešenim od strane Republičkog zavoda za zaštitu prirode.


Gugutka je Zakonom zaštićena lovostajem. Pravilnikom o izmjeni i dopuni pravilnika o lovnim sezonama (Sl. List CG 60/2010) lovna sezona na gugutku propisana je u periodu od 1. avgusta do 31. decembra.
CZIP je pozvao tužilaštvo da u skladu sa gore iznesenim činjenicama postavi Zahtjev za sprovođenjem istrage pred nadležnim sudom, te da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzme sve mjere radi razjašnjenja bitnih činjenica i okolnosti, a radi sprovođenja krivičnog postupka protiv osumnjičenog Davora Klikovca.

Davor Klikovac 1crop

banervolonter