Štampa

Gosti njemačke ambasade u obilasku Ulcinjske solane

on .

Zaposleni u njemackoj ambasadi u Podgorici i njihovi gosti, na čelu sa njemačkom ambasadorkom Gudrun Štainaker, posjetili su Ulcinjsku solanu kako bi se upoznali sa biodiverzitetskim bogastvom ovog lokaliteta i progresom koji je napravljen na reparaciji pumpi koje utankavaju morsku vodu u kristalizacione bazene sa mjesta Đerane.

Izrazili su veliku zabrinutost zbog nove krađe vitalnih djelova neophodnih za puštanje pumpnih postrojenja u rad i pozvali stečajnu upravu i nadležne institucije  da preduzmu konkretne korake u cilju prevazilaženja novonastale situacije. Takođe, izrazili su spremnost da pomognu u pronalaženju strateškog partnera čiji bi glavni cilj bio proizvodnja soli i razvoj ekoturizma na ovom lokalitetu.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica upoznao je sve prisutne da je stanje na Ulcinjskoj solani alarmantno loše s obzirom na to da je većina bazena suva i da nedostatak hrane moze dovesti do neizbježnog odlaska 450 flamingosa sa ovog lokaliteta ukoliko se pod hitno ne počne sa umpupavanjem slane vode u bazene. Gosti su upoznati sa svim aktivnostima koje je CZIP sproveo u cilju ispunjavanja zaključaka sa Međunarodne konferencije o zaštiti Ulcinjske solane održane 8. i 9. aprila, posebno kad je u pitanju revizija Studije zaštite, ispunjavanje ramsarske aplikacije i riješavanje problema krivolova.

njemambas unutrasnja

banervolonter