Štampa

Dods i Rajntke pozdravljaju zaštitu solane, CZIP ne odobrava imenovanje Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore upravljačem Ulcinjskom solanom

on .

Poslanice Evropskog parlamenta Aneliz Dods i Teri Rajntke, u pismu premijeru Milu Đukanoviću, pozdravile su činjenicu da je Vlada prepoznala značaj Ulcinjske solane kao močvarnog područija od velikog značaja za boravak ptica. Kao i da ova oblast mora biti proglašena Emerald i Ramsar područijem. Dods i Rajntke su pozdravile prve važne korake da bi se očuvo netaknuti ekosistem solane i izrazile zadovoljstvo zbog dobro odrađenog posla popravki pumpi kao i početka njihovog rada pumpanja slane vode.

"Proces proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem kroz usvajanje prostornog plana Opštine Ulcinj treba da bude završen u septembru 2015. godine u skladu sa prethodno dogovorenim. Naglašavamo da je od ključne važnosti da se hitno preduzmu naredni koraci kako bi se zaštitili izvanredna priroda i biodiverzitet Ulcinjske solane", poručile su Dods i Rajntke.

Međutim, Centar za zaštitu i proučavanje ptica ne odobrava najave za imenovanje Javnog preduzeća Nacionalni parkovi  Crne Gore (NPCG) upravljačem Ulcinjskom solanom .

“Oni nisu sposobni  da upravljaju tako kompleksnim područjem, zbog činjenice da se posljednjih 15 godina nacionalnim parkovima ne upravlja kako treba. Dokaz za to je stanje biodiverziteta, jer su šume u parkovima puste, a brojno stanje ptica na Skadarskom jezeru ove zime je bilo katastrofalno loše”, kazao je direktor Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Darko Saveljić. 

On je kazao da NPCG loše upravljaju onim što je priroda stvorila, a da je solana vještački ekosistem koji traži stručnost i upornost.

“Solana nije Biogradska gora da možemo da je pustimo da samu sebe održava, jer u solani morate diktirati datum kad počinje i kada se završava upumpavanje vode,  održavati salinititet, nivo i temperaturu vode u bazenima... A, kako se upravlja nacionalnim parkovima, dovoljno govori podatak, da Skadarsko jezero ima 500 kvadratnih kilometara, a Solana svega 15, ali je na Solani bilo znatno više ptica”, navodi Saveljić.

Smatramo da je sljedeći korak  proglašenje solane za Ramsar područje (močvare od međunarodnog zanačaja). Trenutno u svijetu ima oko 2.000 takvih područja, solana je davno to zaslužila. Crna Gora je 2007. napravila formular za prijem solane u Ramsar, ali je aktiviran tek nakon Međunarodne konferencije za zaštitu Ulinjske solane, organizovane od strane CZIP-a 8. i 9. aprila 20115. godine.

banervolonter