Štampa

Skoro dvije hiljade učenika posjetilo izložbu "Priroda: 34 čuda"!

on .

1845 učenika 15 osnovnih škola iz Podgorice upoznalo se sa 34 čuda prirode na izložbi postavljenoj u dvorcu Petrovića! U pratnji vodiča iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica najmlađi su uživali u otkrivanju novih predjela i endemičnih vrsta svjetske flore i faune.

crvenooka zaba

Posebno interesovanje učenika izaziva fotografija crvenooke list žabe koja naseljava Srednju Ameriku. Crvenooka list žaba dostiže dužinu do 71 cm, a osim dužine pažnju privlači i svojim jarkim bojama. Obično ima zelen kičmeni dio, bokovi su plavi, oivičeni bijelom ili svijetlo žutom bojom. Prsti su narandžasti, a stomak bijele boje.

Crvenooke žabe imaju velike i dobro razvijene jastučiće na prstima i vješte su kako u skakanju, tako i u hodanju po svom uzdignutom domu.

Pored ovog postera najduža zadržavanja su ispred fotografija sljedećih vrsta: komodo zmaj, pečurka sa Šri Lanke, mediteranska foka i grbavi kit.

Od ukupne površine planete Zemlje samo 15,7% je zaštićeno i predstavlja vruće tačke biodiverziteta. Svaka od ovih tačaka predstavljena je na izložbi posebnom fotografijom na kojoj su zabilježeni najtipičniji predstavnici zajedno sa regionom i lokalitetom kojem pripada. Jednom od ova 34 regiona pripada i Crna Gora kao dio Mediteranskog basena.

Izložba je prvi put postavljena u Parizu, a do sad su je vidjeli milioni posjetilaca u više od trideset gradova širom svijeta. Cilj izložbe je upoznavanje građana sa posebnim vrstama i područjima kao i podizanje nivoa svijesti o odgovornom ophođenju prema prirodi.

Izložba je u Crnoj Gori otvorena 8. septembra u saradnji Fondacije Petrović Njegoš, Francuskog instituta i Centra za zaštitu i proučavanje ptica i biće postavljena do 8. novembra. Radujemo se posjetama koje slijede i pozivamo sve škole širom Crne Gore da organizuju posjete. Više informacija možete dobiti putem emaila-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona: 020/272 051.banervolonter