Štampa

Konačno progovorili iz Nacionalnih parkova

on .

Krivolov alarmantan. Ugrožava i ljude

Direktor Nacionalnog parka „Prokletije", Enko Drešković za portal Analitika govori o stanju krivolova na Prokletijama i unutar granica Nacionalnog parka. Navodeći podatke o broju ubijenih životinja u posljednje vrijeme: pet divokoza, tri srne, nekoliko zečeva, dvije divlje svinje i jedan tetrijeb podvlaci alarmantnost situacije.

krivolovac-slika

Kako Drešković napominje, krivolov više nije opasan samo po životinje, vec se korišćenjem snajpera ugrožava i život ljudi. Više je razloga iz kojih vlada haotično stanje na području ovog Nacionalnog parka. Za rješavanje ovako lošeg stanja unutar granica Nacionalnog parka, Drešković smatra, da je prevashodno potrebno pojačanje osoblja, te da sa tri nadzornika koliko je upošljeno u parku krajnje je nemoguce samostalno zaštiti park od krivolova.

Vatra se rasplamsala

U svojoj izjavi Drešković naglašava da je krivolov u posljednje vrijeme uzeo maha, te da: "Ukoliko u obzir uzmemo i činjenicu da su sva ova djela izvršena oružjem različitih kalibara pa i snajperima, za koje izvršioci ovih djela nemaju urednu zakonsku dokumentaciju, to je potreba za zajedničkom, sveobuhvatnom akcijom svih nadležnih državnih organa, planinarskih klubova, civilnog sektora, građana i medija, potrebna kako bi otkrili izvršioce pomenutih nehumanih djela i spriječili nova", jasan je Drešković.

Napominjući da se u velikom mjeri radi o mladim licima, iz nacionalnog parka smatraju da je pitanje da li i koliko su vješti sa oružjem te da samim tim ugržavaju i živote gradana.

Dreškovic poziva i lovačke organizacije, sve nadležne državne institucije i organizacije da se ukljuce u sprjiečavanje istrebljenja mnogih životinjskih vrsta.

Više o akcijama i borbi NP Prokletije sa krivolovom čitajte na portalu Analitika:
http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/dreskovic-srne-divokoze-tetrijebe-ubijaju-i-snajperima-i-gradani-u-opasnosti

banervolonter