Štampa

Sa vodičima do flamingosa

on .

Iako je tema posjete Solani i posmatranja ptica, posebno ružičastih ljepotana prilično aktuelizovana, ono što je još aktuelno u porukama koje dobijamo od vas jeste sama procedura posjete. Pitanja kako ući na solanu, da li je ulaz besplatan, prethodna najava, kako naći ptice... posebno kako doći do flamingosa nešto su na šta gotovo svakodnevno dajemo odgovore.

CZIP je tokom zime vršio monitoring ilegalnog lova na području Solane i svakog vikenda mogli ste se pridružiti našem timu. Od nedavno ne vršimo monitoring tako da se nama možete pridružiti na izletima koje organizujemo povodom ekološki značajnih datuma – posljednji je bio 30. januara u susret Međunarodnom danu močvarnih staništa.

Ako odlučite da idete sami mapu puta požete vidjeti ovdje.

Ulaz na solanu je besplatan. Potrebno je prethodno poslati informaciju, elektronskim putem, Javnom preduzeću Nacionalni parkovi, koji trenutno upravljaju ovim područjem, navodeći imena i prezimena svih posjetilaca. Ovu listu šaljete na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Na područje solane ne možete ući automobilom. Kroz solanu se možete kretati samo pješke. Možete šetati sami ili u pratnji vodiča.

Pet mještana Ulcinja obučeno je da vode turističke posjete Ulcinjskoj solani. 2014. godine zajedno sa Turističkom organizacijom Ulcinj, CZIP je organizovao treninge za 5 mladih ljudi koji vas mogu upoznati sa istorijom i prirodnim bogatstvom ovog područja. Ukoliko imate posjetu iz inostranstva ovo je pravi način da provedete dan - vodiči govore engleski, njemački, albanski, a neki od njih i italijaski.

Imajte na umu da vam za šetnju na solani trebaju udobne patike jer će trajati najmanje par sati, kako dolaze sunčani dani preporučujemo i zaštitu od sunca.

Pozivamo sve koji su zainteresovani, a žele da im doživljaj bude potpun da se jave na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

flamingo manja

 

 

 

banervolonter