restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Porto Montenegro donirao optičku opremu ornitološkom rezervatu Tivatskih solila

on .

Kompanija Adriatic Marinas, sa ciljem jačanja turističke infrastrukture i promocije ornitofaune Tivatskih solila kao specijalnog florističko-faunističkog rezervata, donirala je vrijednu optičku opremu ovom prostoru kako bi posjetioci mogli da uživaju u posmatranju ptica. Donacija podrazumijeva nabavku: durbina, stalaka i dva dvogleda, u vrijednosti od 1.500 eura, koja će upotpuniti turističku ponudu Tivatskih solila i omogućiti zainteresovanim posjetiocima da vide životinjske vrste sa ovog Ramsar međunarodno zaštićenog močvarnog staništa.

Tim CZIP-a koji već duže vrijeme sarađuje na turističkoj valorizaciji Solila sa Morskim dobrom, TO Tivat i Opštinom Tivat, a koji podrazumijeva kreiranje ove lokacije kao ornitološkog centra i turističke destinacije.

Solila-7555

Namjera kompanije Porto Monterengo da obezbijedi ovako značajnu opremu jeste želja da internacionalna klijentela marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro osim sadržaja sopstvenog turističkog proizvoda, istražuje i Boku Kotorsku – ornitološki rezervat Solila sa svojim istorijsko-kulturnim nasljeđem i upotpuni njihov boravak u prirodi.

Na Solilima je do sada registrovano 114 vrsta. No, spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. Obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih ptica na ovoj laguni čini više od 20% ukupnog broja vrsta evropske ornitofaune, što nije zanemarljivo. Posebno se ističe značaj najmanje 11 vrsta sa Aneksa I, Ptičje direktive.

banervolonter