restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Članovi BETSA mreže obučeni kako da „ne ostavljaju tragove“ u prirodi

on .

Članovi BETSA mreže koju čine pružaoci turističkih usluga iz Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i ljubitelji prirode i turistički vodiči su tokom trodnevnog treninga održanog proteklog vikenda na Orjenu prošli obuku „Leave no trace-Ne ostavi ni traga" tj. kako se odgovorno ponašati prilikom boravka u prirodi.

leave no trace 1
„Ne ostavi ni traga" predstavlja program edukacije koji promovišće vještine i etiku u cilju podržavanja održive upotrebe prirodnih područja. Učesnici obuke su upoznati sa sedam etičkih principa ovog koncepta koji se tiču zaštite prirode, a koji su nastali u Sjedinjenim Američkim državama sa početkom interesovanja za boravak u prirodi tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka.

leave no trace 2


Trening je održan u okviru projekta "Posmatranje ptica i ekoturizma na južnom Jadranu (BETSA)" koji ima za cilj plasman zajedničke ekoturističke ponude zasnovane na posmatranju ptica. Projekat je finansiran od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora a zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM kao partnerima iz Hrvatske i Ekološkim društvom Boke kotorske i Opštinom Tivat kao partnerima iz Crne Gore.

banervolonter