restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Skoro 2000 mališana učilo o pticama selicama

on .

U periodu od marta do juna, 1766 djece iz 14 osnovnih škola i 7 vrtića sa područja Podgorice, Tivta i Cetinja je učilo o načinu života ptica selica i značaju njihovog očuvanja. Kroz 68 radionica i 57 edukativnih kvizova, djeca su upoznata sa načinom života rode, laste, pčelarice, kukavice i čiope.Radionice su održane u okviru kampanje Spring Alive-Proljeće uživo, koju je Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizovao petu godinu zaredom.

Crna Gora, kao zemlja koja se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru, ima privilegiju da ugosti ptice sa područja Zapadne, Istočne, Centralne Evrope i Sibira, na njihovom putu na svoja zimovališta u Africi, kao i na njihovom povratku sa istih. Čari migracije povezuju djecu svih krajeva svijeta, a učestvovanjem u kampanji djeca imaju mogućnost da nauče zanimljivosti o pticama selicama, da dođu u kontakt sa prirodom i shvate značaj raznolikosti biodiverziteta kao i njegovog očuvanja.

spring alive 2016 slika 1

O kampanji

Spring Alive (Proljeće uživo) je međunarodna kampanja organizovana od strane BirdLife International-a, svjetskog autoriteta u oblasti zaštite ptica, u kojoj učestvuje 55 zemalja iz Evrope, Centralne Azije i Afrike. Cilj kampanje je upoznavanje upoznavanja djece sa načinom života i važnošću zaštite ptičjih vrsta kao i podsticanje njihovog interesovanja za boravak u prirodi. Kampanja je podržana od strane Micubitsi kooperativnog fonda za Evropu i Afriku, koji ohrabruje i podržava očuvanje flore i faune, sa naglaskom na očuvanje ugroženih vrsta.

banervolonter