restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Podrška mladim pčelarima u kanjonu Morače

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Udruženjem pčelara Podgorice, drugu godinu zaredom, nastoji motivisati lokalno stanovništvo u kanjonu rijeke Morače, za stvaranje alternativnih prihoda i to kroz razvoj pčelarstva. Ove godine, kao i prethodne, 6 domaćinstava subvencionirano je sa ukupno 24 košnice i 12 pčelinjih društava. Prema propozicijama konkursa odabrani su pčelari iz kanjona rijeke Morače - na potezu od Smokovca do izvorišta Gornja Morača, sa manje od 40 godina i ne više od 5 košnica, članovi Udruženja pčelara, koji imaju mentora. Na ovaj način organizatori nastoje podstaći što više mladih ljudi koji se pčelarstvom bave iz hobija ili za vlastite potrebe da osnaže svoje kapacitete i jačaju lokalnu privredu.  
 

Donacije košnica

Prošlogodišnja podrška pčelarima finansirana je od strane Fonda za ugrožene ekosisteme (CEPF - Critical Ecosystem Partnership Fund) dok se ove godine našoj inicijativi odazvala i Fondacija Petrović Njegoš, koja je obezbijedila sredstva za subvenciju 5 domaćinstava, koja će dobiti po 4 košnice i 2 pčelinja društva. Šestom pčelaru košnice su obezbijeđene kroz učešće ostalih pčelara.

Osim rada na osnaživanju pčelarstva u kanjonu rijeke Morače, CZIP je sarađivao i sa lokalnim vinogradarima čiji je rad praćen kroz savjetodavne usluge agronoma čitavu jednu vegetacijsku sezonu. U cilju ukazivanja na održivost ovog vida bavljenja poljoprivredom i potencijalnog uvezivanja sa turističkom ponudom i prirodnim ljepotama ovog područja, za vinogradare je organizovana i studijska posjeta hrvatskom carstvu vina - poluostvru Pelješac, čiji vinogradari na sličnoj podlozi i klimatskim uslovima ostvaruju značajne prihode i kreiraju jedan od najpoznatijih brendova u regionu. Zainteresovanim vinogradarima je kroz ovaj projekat, vršena i analiza zemljišta sa preporukama od strane Biotehničkog instituta.    

Iz iskustva BirdLife Internationala, čiji je CZIP predstavnik u Crnoj Gori, pokazalo se da je saradnja sa lokalnim stanovništvom, njihovo usmjeravanje na bavljenje održivom poljoprivredom, osnaživanje i podrška, jedan od ključnih uslova za funkcionisanje zaštićenih područja i onih koje treba zašititi. 

banervolonter