restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Otkrivena još jedna nova vrsta za ornitofaunu Crne Gore

on .

Na Ulcinjskoj solani ove godine, tokom redovnog monitoringa koji sprovodi Centar za zaštitu i proučavanje ptica, otkrivene su čak dvije nove vrste za crnogorsku ornitofaunu, čime je fond vrsta povećan na 350. Naime, slovenački ornitolog Borut Rubinić iz DOPPS – BirdLife Slovenija, otkrio je novu vrstu za našu zemlju, širokokljunu sprutku (Limicola falcinellus). Ova inače rijetka gnjezdarica sjevera Evrope, gnijezdi na ugroženim tresetištima Skandinavije, a zimuje u južnoj i jugoistočnoj Africi, praktično migrirajući preko pola planete pa samim tim i pripada grupi najizdržljivijih letača. Podatak o prisustvu ove vrste na Ulcinjskoj solani samo potvrđuje važnost ovog lokaliteta, kao migratorne stanice za odmor i hranjenje, brojnih vrsta ptica.

Sirokokljuna sprutka desno u drustvu male i 2 krivokljune sprutke

Širokokljuna sprutka desno u društvu male i dvije krivokljune sprutke

U martu mjesecu ove godine kustos Joanneum muzeja iz Austrije, Dr. Peter Sackl otkrio je prisustvo žutoglave pliske (Motacilla citreola), koja inače gnijezdi u Sibiru i Rusiji i čija ruta migracije takođe nije uobičajena za Crnu Goru.

U narednom periodu uz povećan obim istraživanja, a prije svega u okviru Natura 2000 projekta, možemo očekivati slične nalaze novih vrsta ne samo na ovom već i drugim lokalitetima širom Crne Gore.

Pored redovnog monitoringa na Ulcinjskoj solani, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, konstatovali su značajno poboljšanje režima voda. Ovog vikenda primjećen je izuzetno velik broj ptica iz različitih porodica, za to vrijeme uobičajeno čestih šljukarica, galebova i čaplji, kao i značajan broj, u to vrijeme manje brojnih, pataka i liski. Takođe je evidentno da u odnosu na ranije periode ptice nisu pokazivale znake uznemirenosti koje su početkom godine bile alarmantne.

Borut Rubinic

 Borut Rubinić, DOPPS - BirdLife Slovenia

banervolonter