restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Odabrane najljepše fotografije Zelenog pojasa u Crnoj Gori

on .

 

Žiri foto konkursa „Balkanski Zeleni pojas“: Ilija Rajda Perić (riders.me), Zenepa Lika (Društvo Martin Schneider-Jacoby), prof. dr. Saša Popović (Saša Popović photography) i Radonja Srdanović (Mountain guide) imao je težak zadatak da od 114 prispjelih fotografija izabere 5 najljepših. Konkurs je trajao od 1. marta  do 30. juna 2016. godine, a značajnu ulogu prilikom izbora pobjedničke fotografije imao je i glas „publike“ - pratioci Facebook stranice Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Nagrade su osvojili:

1. mjesto: Gavrilo Knežević (biciklo)

Gavrilo Knezevic photo 1


2. mjesto: Dalibor Petrić (dvogled)

Dalibor Petric photo 1


3. mjesto: Željko Šćepanović (stalak-tripod za fotoaparat)

ZeljkoScepanovic Pecina 3


4.mjesto: Milena Thelin (majca i USB fleš memorija)

Milena Thelin photo 4


5. mjesto: Cristiane de Mello Sampaio (šolja i USB fleš memorija)

Cristiane de Mello photo 3

 

Fotokonkurs je organizovan u cilju promocije prirodnih i kulturnih vrijednosti područja bivše gvozdene zavjese u Crnoj Gori kojem pripadaju: delta rijeke Bojane, Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i NP Prokletije.

Takmičenje je istovremeno realizovano u svim balkanskim zemljama (Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kosovo, Turska, Crna Gora) u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU). Cilj projekta je unaprijeđenje saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

Nagrađene fotografije će učestovati u drugoj fazi takmičenja „Balkanski Zeleni pojas" gdje će stručni žiri sastavljen od priznatih fotografa iz Evrope izabrati najljepše fotografije Zelenog pojasa na nivou Balkana.


Čestitamo dobitnicima!

banervolonter