restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Kukavica Dejvid odmara u Crnoj Gori - Potvrđen značaj Skadarskog jezera kao odmorišta ptica selica

on .

Ova godina biće zapamćena u kalendaru crnogorske ornitologije kao veoma značajna. Naime u prvoj polovini 2016. godine otkrivene su čak dvije nove vrste za Crnu Goru i to na Ulcinjskoj solani: žutoglava pliska (Motacilla citreola) i širokokljuna sprutka (Limicola falcinellus). Takođe je na Skadarskom jezeru zabilježen rekordan broj pelikana – 178 jedinki dok je sezona gniježđenja još uvjek u toku što je naročtio interesantno za ovu vrstu.

Ove godine kolege iz Mađarske kroz naučno-istraživačku metodu telemetrije potvrdili su važnost Crne Gore za migraciju stepskog sokola, inače ugrožene vrste sa opadajućom populacijom na svjetskom nivou.

Kako su mnoge ptice već završile sezonu gniježđenja, većina se polako sprema za iscrpan put preko Mediterana ka zimovalištima u Africi, a među njima i kukavice, od kojih se jedna već mjesec dana nalazi u Crnoj Gori, gdje obnavlja energiju da nastavi put.

cuculus canorus velika

Ove dokaze dobili smo zahvaljujući kolegama iz Velike Britanije i njihovom istraživačkom radu na projektu praćenja kretanja kukavica koje su opremljene satelitiskim odašiljačima (telemetrija).

Prema rezultatima praćenja kretanja mužjaka kukavice nazvanog Dejvid, Crna Gora je idealno mjesto za odmaranje, a Skadarsko jezero područje koje mu je naročito interesantno budući da ga posjećuje već četvrtu godinu zaredom i gdje u prosjeku provodi mjesec dana.

kukavica dejvid poloyaj

Prije jezera, Dejvid je posjetio Tivatska Solila što dodatno potvrđuje značaj ovog područja kao odmorišta i hranilišta za ptice selice tokom njihovog preleta ka područjima zimovanja u Africi.

djevidove lokacije u CG

Populacija kukavica u Evropi je prilično velika i postojana, dok opada brojnost populacija u zapadnoevropskim zemljama, posebno Velikoj Britaniji i Francuskoj. U cilju otkrivanja uzroka pada brojnosti populacija ove vrste, u Velikoj Britaniji je pokrenut projekat praćenja njihove migracije putem satelitskih odašiljača kako bi se dobile informacije o prijetnjama koje ih ugrožavaju. Ove godine naučnici prate kretanje dvanaest kukavica koje su već na putu ka odmorištima u centralnoj Africi.

Lokacije koje je Dejvid posjetio u Crnoj Gori, kao i njegovo kretanje možete pratiti putem linka:
https://www.bto.org/science/migration/tracking-studies/cuckoo-tracking/david

banervolonter