restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Obuka za vodiče za posmatranje ptica na Tivatskim solilima i prezentacija o najvećoj ekološkoj akciji na Balkanu

on .

U periodu od 7-9. septembra 2016. godine biće održana obuka za vodiče za posmatranje ptica na Tivatskim solilima. Trening se organizuje u okviru prekograničnog projekta „Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)" finansiranog od strane Evropske unije u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora. Projekat zajednički realizuju Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Ekološko društvo Boke kotorske u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske: Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM.

Trening ima za cilj upoznavanje sa osnovama ornitologije i posmatranja ptica, kao i principima terenskog rada. Fokus treninga će biti na upoznavanju metoda identifikacije ptica koje nastanjuju područje Solila.
Teorijski dio obuke će početi 8. septembra sa početkom u 9h u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat, dok će praktični dio biti održan 8. septembra u popodnevnim i 9. septembra u jutarnjim časovima na Solilima.

Jedan od glavnih predavača na treningu biće Rok Rozman, slovenački olimpijac u veslanju, borac za prirodu, biolog i pasionirani ljubitelj ptica. Takođe je jedan od pokretača velike kajakaška turneje za očuvanje balkanskih rijeka „Balkan rivers tour" koja je u aprilu ove godine posjetila Crnu Goru kako bi upozorila na štetne planirane projekte izgradnje hidroelektrana na rijeci Morači.

O ovoj kampanji, kao i stanju zaštite prirode na Balkanu, Rok Rozman će govoriti na prezentaciji koja će biti održana 8. septembra u 19h u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat. Svi posjetioci će takođe imati priliku da pogledaju film "One for the river-The Vjosa story" o borbi za očuvanje jedne od posljednjih "divljih" rijeka na Balkanu-rijeci Vjosi u Albaniji.

banervolonter