restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Podršaka održivoj poljoprivredi – sistem za navodnjavanje domaćinstvu u kanjonu Morače

on .

U okviru projekta „Rijeka Morača, održivim razvojem protiv plavljenja“ biće dodijeljen sistem za navodnjavanje jednom domaćinstvu u području kanjona Morače.

Prilikom odabira vodiće se računa o sljedećim indikatorima:
- da se radi o malim, ekstenzivnim proizvodjačima,
- da su osigurani kao poljoprivrednici,
- da je najmanje jedan supružnik nezaposlen
- da proizvidi nijesu brendirani već se plasman vrši od kuće.

Posebnu prednost imaće organski proivođači. Za prijave I dodatne informacije možete se obratiti na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem telefona: 067/728 979.

CZIP je, prije skoro godinu dana, formirao grupu vinogradara sa područja Bioča u cilju unaprijeđenja njihovog znanja o uzgoju loze, ali i o pravljenju i plasmanu proizvoda. Angažovan je agronom, koji je zainteresovanim mještanima održao obuke, prateći sve faze vegetacije. Obuke su se održavale u vinogradima učesnika, svaki put u različitom oglednom domaćinstvu, a u slučaju pojedinačnih konkretnih pitanja vršen je obilazak i ostalih vinograda. Tokom obuka, učestvovalo je ukupno 14 vinogradara, a 6 njih je imalo priliku da posjeti Pelješac. Osim toga u okviru pomenutog projekta dodijeljeno je ukupno 48 košnica i 24 pčelinja društva. Ovoj aktivnosti pridružila se i Fondacija Petrović Njegoš sa ciljem podsticanja razvoja održive poljoprivrede.

 

vinogradari unutrasnja

 

U kanjonu Morače je ukupno registrovano 115 vrsta ptica, od čega su 94 sigurne gnjezdarice i 10 vrsta čije gniježđenje nije potvrđeno. Prepoznata je kao potencijalno IBA stanište (Područje od međunarodnog značaja za ptice), a njene pritoke Mrtvica i Mala rijeka kao EMERALD, u okviru Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, odnosno Bernske konvencije.

Iz iskustva BirdLife Internationala, čiji je CZIP predstavnik u Crnoj Gori, pokazalo se da je saradnja sa lokalnim stanovništvom, njihovo usmjeravanje na bavljenje održivom poljoprivredom, osnaživanje i podrška, jedan od ključnih uslova za funkcionisanje zaštićenih područja i onih koje treba zašititi. Ovaj pristup CZIP primjenjuje u pomenutom projektu, u okviru koga je 2015. godine 6 domaćinstava iz kanjona subvencionirano sa po 2 pčelinja društva i 4 košnice. Ova aktivnost je realizovana u saranji sa Udruženjem pčelara Podgorice. Ove godine biće ponovljen poziv za isti broj mladih pčelara, zahvaljujući podršci Fondacije Petrović Njegoš.

banervolonter