Štampa

Od posljedica hladnoće stradalo na desetine flamingosa na Solani

on .

Ekstremno niske temperature koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, uticale su negativno na desetine flamingosa na Solani koji su uslijed velike količine leda na kanalima i bazenima tog područja ostali zarobljeni i uginuli.

Nepovoljne vremenske prilke su negativno djelovale i na desetine patki i šljukarica koje su doživjele sličnu sudbinu kao flamingosi.

Od posljedica hladnoća su stradale većinom mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim djelovima Solane, rijeci Bojani, kao i područjima u regionu sa većim temperaturama.

Flamingosi su ptice solana i naseljavaju toplije predjele. Nekada se na Ulcinjskoj Solani moglo vidjeti samo par jedinki ove vrste, a od 2011. godine kada ih je registrovano preko 450, njihov broj konstantno raste. Najveći broj flamingosa registrovan je tokom 2015. godine kada se na bazenima moglo vidjeti preko 2500 jedinki.

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posjećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz: Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posjetioci ovog područja zbog obilja hrane i pogodnosti staništa. Međutim, dosadašnji pokušaji njihovog gniježđenja su bili neuspješni zbog ljudskog faktora. Tokom prvog pokušaja gniježđenja 2013. godine su ukradena jaja, dok je prošle godine nepravilna regulacija vodnog režima u bazenima uticala na plavljenje velikog broja gnijezda.

Flamingosi ili ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom svijeta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posjetioca na Solani u prethodnih par godina s obzirom na to da su se nekada mogli vidjeti samo u dalekim egzotičnim destinacijama, a danas se mogu posmatrati na Solani u svako doba godine.

flamingos 2

 

banervolonter