Štampa

Obilježen Svjetski dan močvarnih staništa na tivatskim Solilima i Ulcinjskoj solani

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je i ove godine obilježio Svjetski dan močvarnih staništa organizovanjem izleta na tivatskim Solilima i Ulcinjskoj Solani.

Na tivatskim Solilima, u saradnji sa Turističkom Organizacijom Tivat, Opštinom Tivat i JP Morsko dobro, juče je organizovan edukativni čas u prirodi za 115 učenika osnovnih škola iz Tivta ("Drago Milović" i „Branko Brinić") i Tuzi (OŠ "Mahmut Lekić").

izlet tivatska solila 1

Istog dana na Ulcinjskoj solani organizovan je izlet za 50 učenika OŠ "Radojica Perović" iz Podgorice. Učesnici oba događaja (165 učenika) kroz druženje i posmatranje ptica, upoznati su sa ornitološkim bogatstvom ova dva područja, važnošću njihovog očuvanja, kao i očuvanja močvarnih staništa na globalnom nivou.

 Izlet solana 1

Svjetski dan močvarnih staništa, svake godine, širom svijeta, obilježava se 2. februara, sa ciljem ukazivanja na njihovu važnost ali i sve veću ugroženost. Ove godine obilježavanje pvog važnog datuma, zbog loših vremenskih uslova, pomjereno je na srijedu 7. februar. Konvencija o zaštiti močvarnih područja koja je 1971. potpisana u iranskom gradu Ramsaru, je podsjetnik da su močvare veoma značajno biološko i društveno bogatstvo. Ovogodišnja tema je „Važnost močvarnih područja u borbi protiv katastrofa''. Močvarna staništa imaju značajnu ulogu u smanjenju uticaja ekstremnih vremenskih prilika kao što su poplave i suše. One predstavljaju prirodne "sunđere" koji apsorbuju višak padavina i smanjuju plavljenje područja. Tokom sušnih sezona, močvare otpuštaju vodu i utiču na smanjenje nedostatka vode.

Močvarna staništa spadaju među najugroženije ekosisteme na zemlji. Čovjek direktno ugrožava biodiverzitet močvarnih staništa različitim aktivnostima poput isušivanja, zagađivanja, prekomjerne eksploatacije kao i introdukcije stranih vrsta. Vrlo često zanemarujući ulogu močvarnih staništa u svom opstanku, čovjek iste koristi za odvod otpadnih voda, isušuje ih za poljoprivredno zemljište ili na njihovom mjestu gradi, što je dovelo do gubitka od 64% močvara u posljednjih stotinu godina.

Na teritoriji Crne Gore, na Ramsar listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja upisana su Tivatska solila i Skadarsko jezero, dok je priprema upisa Ulcinjske solane u toku.

banervolonter