Štampa

Pridružite se zimskoj idili brojanja ptica!

on .

Narednih dana započeće aktivnosti vezane za Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), planetarnom događaju koji se dešava već 52 godine za redom. Crna Gora je uzela aktivno učešće od 1991. godine pa će zaključno sa ovom godinom ovo biti 27 preborjavanje ptica na vodenim staništima Crne Gore u okviru IWC programa.

Pored Crne Gore na na ovim aktivnostim učestvuju još 142 zemlje svijeta.

IWC

Cilj je prebrojati ptice koje su vezane za vodena staništa kao što su jezera, rijeke, močvare, obale, solane. U ovom periodu godine može se sa sigurnošću reći da su sve jesenje migracije ptica obavljene, kao i da one proljećne još nisu započele, zbog čega se kao idealnom i čini druga polovina janura mjeseca. Time će se utvrditi najbliže stanje broja vodenih ptica koje zimuju na određenoj lokaciji, zatim kad se saberu sve lokacije i na nivou jedne zemlje a onda na kraju i globalno, odnosno u onom dijelu planete na kojem se probrojavanje odvija.

Ovaj se program kod nas koordiniraju ornitolozi Prirodnjačkog muzeja u saradnji sa Nacionalnim parkovima, kao i drugim organizacijama i pojedincima koji se bave zaštitom prirode i pticama. Poznato je da u svim zemljama volonteri igraju izuzetno važnu ulogu u prikupljanju podataka, pa vas stoga i pozivamo da se pridružite našem timu terenaca i upoznate tajanstveni svijet ptica, na nekim od najljepših kutaka Crne Gore.

Lokacije koje će pokriti CZIP sa ornitolozima iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kao i projektnog tima Natura 2000 su Ulcinjska solana i Šasko jezero (subota, 13.01.2017), Nikšićko polje (ponedeljak, 15.01.2017), Plavsko jezero (utorak, 16.01.2017) i Tivatska solila sa obalom Boke kotorske (petak, 19.01.2017). Moguća su odstupanja od prvobitnog plana, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su jaki naleti vjetra.

Ukoliko ste zainteresovani i želite uzeti učešća u ovom nacionalno važnom događaju koji se istovremeno organizuje širom svijeta, javite nam se do petka na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

banervolonter