Štampa

Dočekajmo proljeće zajedno!

on .

Pozivamo škole, kao i sve ljubitelje prirode da učestvuju u kampanji "Dočekajmo proljeće – Spring Alive" koja se realizuje pod pokroviteljstvom BirdLife International-a, svjetskog lidera u oblasti zaštite ptica.

Osmu godinu zaredom radimo sa učenicima u cilju praćenja migracije ptica selica i edukacije najmlađih. Crna Gora, kao zemlja koja se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru, ima privilegiju da ugosti ptice sa područja Zapadne, Istočne, Centralne Evrope i Sibira, na njihovom putu ka svojim zimovalištima u Africi, kao i na njihovom povratku sa istih. Čari migracije povezuju djecu svih krajeva svijeta, a učešćem u kampanji, imaju mogućnost da nauče zanimljive stvari o pticama selicama, da dođu u kontakt sa prirodom i shvate značaj raznovrsnosti biodiverziteta kao i njegovog očuvanja.

Prethodnih godina veliki broj učenika prošao je kroz naše radionice, organizovane dijelom u školama, dijelom na terenu. Prošle godine, 800 učesnika iz Podgorice, Danilovgrada i Ulcinja učestvovalo je na radionicama i izletima na kojima smo zajedno učili šta je migracija, zašto je značajna, kada se odvija, ali i na terenu osjetili njene čari načinivši prve ornitološke korake u raspoznavanju pojedinih vrsta.

Ove godine radionice će se sastojati iz interaktivnih prezentacija na kojima će učenici biti upoznati sa šest karakterističnih vrsta, koje se mogu posmatrati u svim zemljama učesnicama Spring Alive kampanje

Doprinos kampanji mogu dati naravno i odrasli, i to prijavljivanjem opažanja jedne od sljedećih vrsta: laste, čiope, bregunice, kukavice, rode ili pčelarice na našem veb sajtu: http://www.springalive.net/sr-me/migrations/addnew. Važno je da podatke unesete kada prvi put vidite određenu vrstu.

Sve škole zainteresovane da učestvuju u našoj kampanji, kroz organizaciju edukativnih radionica mogu se prijaviti putem mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

springalive velik

banervolonter