Štampa

Konkurs za novinarske radove

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) raspisuje konkrus za novinarske radove, odnosno pruža jednokratnu novčanu podršku za novinarku ili novinara koji bi se posvetili istraživanju problematike zaštite prirode, sa posebnim akcentom na šumarstvo i zaštitu šuma. Podrška istraživačkom novinarstvu u oblasti zaštite prirode dio je regionalnog projekta „Partnerstvo za prirodu" koji podržava GIZ - Otvoreni regionalni fond za implementaciju sporazuma u oblasti biodiverziteta (ORF BDU) u ime njemačke vlade, a koji CZIP realizuje u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija).

Jednokratna podrška od 800 eura bruto pokriva sve vrste troškova vezane uz istraživački rad, a prema potrebama kandidata može biti iskorištena za troškove putovanja, vremena provedenog za istraživanje ili opreme. U okviru ovog poziva moguće je podržati do dvije istraživačke priče, odnosno istraživački rad dva novinara/ke.

U cilju pružanja adekvatne stručne podrške CZIP nudi:
- Savjetovanje, te upoznavanje konteksta i problematike iz oblasti zaštite prirode;
- Umrežavanje i izradu kontakata za dalje izvještavanje iz područja zaštite prirode;
- Podršku u stvaranju visokog nivoa poznavanja problematike i konteksta, na čijoj se osnovi može nastaviti samostalno baviti temom;
- Priliku novinarima da budu dio pozitivne promjene.

Zadatak odabranog novinara ili novinarke je napisati istraživačku priču u formi od minimalno dva članka ili video priloga koji se bave izvještavanjem o problemu u oblasti šumarstva ili zaštite šuma. Koncept istraživanja i forma izvještavanja nisu unaprijed zadani, a novinari imaju mogućnost biti slobodni i kreativni u osmišljavanju istraživanja. Na raspolaganju će im biti CZIP resursi, literatura i mogućnost korištenja konsultacija i savjetovanja sa stručnim osobama u ovoj oblasti na regionalnom nivou i to u okviru BioNET mreže.

Mogu se prijaviti svi novinari/ke bez obzira na prethodno iskustvo u istraživanjima o zaštiti prirode. Prijave se šalju e-mailom na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 15. maja. Rok za predaju priča je do 30 juna.

Prijava mora sadržati:
- biografiju;
- primjer novinarskog istraživačkog rada (3 članka, reportaže ili druge primjere sadržaja);
- koncept rada (2.500 znakova: motivacija, teme koje su kandidatima zanimljive i željeli bi ih istraživati, metode koje će koristiti i oblik rada – članak, video itd.).

Prošćenske planine 1Prošćenske planine

banervolonter