Štampa

Svjetski dan ptica selica, 9. maj

on .

Svake godine se u svijetu tokom drugog vikenda u maju obilježava Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day-WMBD) radi podizanja svijesti o važnosti očuvanja ptica selica i njihovih staništa.

Ovaj dan se proslavlja širom svijeta održavanjem birdwatching tura, edukativnih radionica, performansa, festivala, izložbi kao i mnogih drugih događaja. Ove godine, zbog COVID-19, WMBD će biti obilježen organizovanjem različitih događaja putem online platformi.

Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-evroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).


Tema ovogodišnje kampanje "Ptice povezuju naš svijet" ukazuje na uzajamnu povezanost različitih područja na kojima borave ptice selice. Ptice tokom perioda migracija borave u različitim zemljama i predstavljaju zajedničko bogatsvo, tako da je potrebno zajedničkim snagama djelovati na međunarodnom nivou kako bi se smanjili negativni uticaji na njihov opstanak.

wmbd 2020 logo velika


Ukoliko želite da provjerite vaše znanje o pticama selica i osvojite poklone sa motivima ptica, učestvujte u kvizu na Facebook stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Kviz će biti održan 9.maja.

banervolonter