Print

Obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa

on .

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa, Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i Opštinom Tivat, organizuje edukativne časove za učesnike osnovnih škola iz Tivta, Budve i Kotora o značaju očuvanja Tivatskih solila, močvare upisane na listu močvara od međunarodnog značaja prema Ramsarskoj Konvenciji.

solila unutrašnjaDogađaj će biti održan 2. februara 2015.godine u rezervatu Tivatska solila sa početkom u 10 časova. U slučaju loših vremenskih prilika, edukativni časovi će biti održani u Multimedijalnoj sali Opštine Tivat.

Ovaj događaj se realizuje u okviru projekta „Doživljavanje prirode na istorijskim Tivatskim solilima na crnogorskoj obali - povezivanje zaštite prirode i regionalnog razvoja“ kojeg CZIP implementira u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i Opštinom Tivat, kao i njemačkom organizacijom.

Svjetski dan močvara, 2. februar, se u svijetu obilježava od 1971. godine kada je potpisana Konvencija o očuvanju močvara u iranskom gradu Ramsaru. Obiljžavanje ovog datuma ima za cilj ukazivanje na značaj očuvanja ovih tipova staništa kao i na potrebu njihove zaštite na globalnom nivou, zbog brojnih faktora koji ih ugrožavaju. Specijalni rezervat Tivatska solila je proglašen močvarom od međunarodnog značaja 2013. godine. Osim solila, na ovoj značajnoj listi se nalazi Skadarsko jezero koji je dati status dobilo 1995. godine.

 

 

 

 

 

banervolonter