restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Odložen ornitološki kamp na Ulcinjskoj solani

on .

Ornitološki kamp koji je planiran da počne 27. maja, zbog propadanja gnijezda većine gnijezdarica na Solani odložen je za kraj juna. Naime, nedavne jake padavine, poplavile su nasipe na kojima se gnijezdilo više vrsta te poplavilo gnijezda flamingosa, vlastelica, čigri i zijavaca. U nadi da će ptice kojima je kiša poremetila ciklus gniježđenja ponovo pokušati, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, odlaže planirani ornitološki kamp čiji će se precizni datumi znati nakon preliminarnih terenskih istražiuvanja o napretku eventualnog gniježđenja.

Podsjećamo da će kamp voditi ornitolozi iz Austrije tačnije Priorodnjačkog muzeja iz Graca, Slovenije odnosno Društva za proučevanje in opazovanje ptic i Crne Gore, dok će prioritet pri odabiru učesnika imaće dugogodišnji CZIP volonteri, a naročito studenti biologije i diplomirani biolozi.

Tema ornitološkog istraživanja su gnjezdarice Ulcinjske solane tako što će se kartirati svi bazeni posebno uključujući i nasipe. Ovako detaljno istraživanje zadnji put je vršeno 2004. godine, a ima za cilj ažuriranje postojećih podataka i raspolaganje što preciznijim podacima o gnijezdećim populacijama na ovom lokalitetu što je i jedan od argumenata za zaštitu Ulcinjske solane.

Učesnicima kampa biće obezbjeđen transfer, smještaj, hrana kao i mogućnost da uče od vrsnih ornitologa. U pitanju je ozbiljan i naporan naučni rad koji zahtjeva posvećenost pa se pozivaju samo oni koji imaju eventualnu namjeru da se stručno usavršavaju i bave pticama u budućnosti.

Sve prijave, u formi motivacionog pisma koje će sadržati sve relevantne informacije o učesniku, se mogu slati na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., a više informacija dobiti putem telefona +382 20 272 051.

Ornitološki kamp se realizuje u saradnji sa njemačkom organizacijom EuroNatur, a uz finansijsku podršku Mava Fondacije i Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme.

banervolonter