restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Uspješno zbrinut povrijeđeni mladi kudravi pelikan!

on .

Zajedničkom akcijom francuske organizacije Noe Conservation, Centra za zaštitu i proučavanje ptica te Nacionalnog parka Skadarsko jezero, u petak 27. maja, uspješno je sprovedena akcija spašavanja povrijeđenog mladog kudravog pelikana na Skadarskom jezeru. Ovaj slučaj samo je jedan u nizu pokazatelja osjetljivosti ove vrste ali i dobre i organizovane reakcije projektnih partnera koji već četvrtu godinu za redom, rade na očuvanju i oporavku populacije ove vrste.

Spasavanje pelikana 4

Čuvarska služba Nacionalnog parka Skadarsko jezero, primjetivši da se pelikan, u blizini Plavnice, ne pomjera uprkos prolasku turističke brodice, obavijestio je projektnu koordinatorku Bjanku Prakljačić (Noe Conservation), o pelikanu koji je pokazivao očigledne znake iscrpljenosti. U dogovoru sa koordinatorkom, povrijeđeni pelikan je transportovan do kopna gdje mu je ukazana potrebna veterinarska pomoć. Pretpostavka projektnog tima i veterinara je da se mladi pelikan najvjerovatnije krilom zapetljao u ribarsku mrežu, a pokušavajući da se oslobodi, zadobio lakše povrede koje su dovele do fizičkog iscrpljenja. Uz konsultaciju sa ornitolozima iz Prirodnjačkog muzeja, pelikan je očišćen i od unutrašnjih parazita, koji su takođe mogli dovesti do iscrpljivanja pelikana.

Spasavanje pelikana 1

Nakon pregleda i primljene medicinske pomoći mladi pelikan se vrlo brzo oporavio i ubrzo bio spreman za povratak u prirodu što je i učinjeno istog dana, vraćanjem pelikana u specijalni rezervat prirode Pančeva oka.

Spašavanje i iscrpljenost pelikana ukazuje na potrebu povećanog stepena opreza kada je u pitanju prilazak ovim pticama pa čak i onda kada se nalaze van rezervata. Mlade ptice koje su tek napustile splav, izgrađen i postavljen kako bi se pomogao oporavak populacije, u fazi su učenja kako da love. Zbog preživaljavanja jako je važno ne ometati ih u lovu i ne podizati sa vode neposrednim prolaskom i bukom čamaca. Pored toga sezona gniježđenja pelikana je produžena i sada traje od decembra pa sve do avgusta, te je jako bitno ne prilaziti pticama koje gnijezde niti mladima koji su tek napustili gnjezdilišta.

Ovim putem apelujemo na vlasnike turističkih brodica da ne prilaze ovim harizmatičnim pticama već da se ugledaju na turističke ponuđače sa Prespanskog jezera u Grčkoj, gdje se nalazi četvrtina svjetske populacije ove vrste, upravo zahvaljujući mirnom suživotu ptica i ljudi. Dugogodišnji projekti oporavka populacije ove vrste na tom jezeru u saradnji sa lokalnom zajednicom, rezultirali su izostankom straha od ljudi i prilaženju pelikana brodicama, dozvoljavajući turistima fotografisanje iz neposredne blizine. Da bi se i u Crnoj Gori, došlo do takvog stadijuma povjerenja neophodno je da se prvih godina oporavka populacije izbjegnu mogući bliski kontakti.

Projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera", već četvrtu godinu za redom sprovodi se u Crnoj Gori i Albaniji, a podržan je od strane Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme (CEPF) i MAVA fondacije. Aktivnosti projektnih partnera: Nacionalnih parkova Crne Gore/NP Skadarsko jezero, Prirodnjackog muzeja, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Tour du Valat, EuroNatur, Instituta za zaštitu prirode u Albaniji (INCA) i Noe Conservation, već su ostvarile zapažene rezultate, te je na ovogodišnjem brojanju pelikana u Crnoj Gori zabilježeno čak 178 jedinki i očekuje se da ovaj broj bude uvećan novim podacima o mladuncima izleženim u periodu poslije brojanja.

banervolonter