restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Druga roda koja se pojavila u Beranama, nažalost nije dugo očekivana ženka

on .

U medijima se prethodnih dana pojavila informacija o povratku ženke bijele rode u Berane, za koju se pretpostavlja da je nastradala tokom migracije. Po opisu ponašanja pristigle rode sa sigurnošću možemo potvrditi da je riječ o drugom mužjaku koji je samo izviđao teritoriju.

Naime, originalni stanovnik Berana je dolaskom drugog mužjaka, prošlog petka, istog potjerao sa gnijezda, a kasnije i susjednog krova, na taj način ukazujući pridošlici da nije dobrodošao. Pretpostavka je da je drugi mužjak bijele rode, takođe neuparen tj. bez ženke.

DVJE RODE 2016 -

Iako ni sada ne gubimo nadu da će se ženka pojaviti, objektivne šanse za njen povratak su minimalne. Prošlo je skoro 2 mjeseca od dolaska mužjaka u Berane, te se pretpostavlja da je ženka nastradala tokom migracije. Nažalost veliki broj ptica nastrada prilikom susreta sa takozvanim smrtonosnim dalekovodima u Africi.

U međuvremenu se pojavio još jedan par roda koji je svio gnijezdo na dimnjaku pilane u Rožajama, što uključujući izviđanje Berana od strane drugog mužjaka, ukazuje na činjenicu da se rode polako vraćaju u Crnu Goru i da se može očekivati sve veći broj pripadnika ove vrste narednih godina. Takođe je izvjesno da će se naredne godine Perko vratiti sa drugom ženkom, te da se proces reprodukcije gdina Rodića neće prekinuti.

Povodom zaštite i promocije bijelih roda u Crnoj Gori, Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Elektroprivredom je započeo pilot projekat telemetrije tada jedinog para roda u zemlji. Sa tim ciljem je izgrađeno i postavljeno vještačko gnijezdo kako bi se par zaštitio od eventualnog strujnog udara, a nakon toga je planiran video monitoring gnijezda. Projektu se potom priključila kancelarija Agencije za zaštitu životne sredine u Beranama, ustupivši nam korišćenje interneta za uživo prenos dešavanja na gnijezdu. Kao završna faza uslijedilo bi prstenovanje, a nakon toga i postavljanje GPS uređaja odabranom ptiću kako bi pratili njegovo kretanje u realnom vremenu (telemetrijom) i saznali više o kretanju ptića i njegovim životnim navikama u periodu od tri godine.

Iako će zbog gubitka ženke, projekat praćenja beranskog ptića, biti odložen za sledeću sezonu, ove godine ćemo ipak, planirane aktivnosti djelimično realizovati i to zahvaljujući pristiglom paru roda u Rožajama. U slučaju uspješnosti gniježđenja ovog mladog para, ptiće ćemo prstenovati, a tu praksu nastaviti i narednih godina u cilju markiranja svih budućih crnogorskih roda. Ipak ekskluzivitet praćenja ptića, ostavljamo prvoj porodici roda iz Berana, koja je nakon puze od 120 godina, odabrala Crnu Goru za dom.

banervolonter