restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Ponovo uništene kamere zamke koje se koriste za monitoring životinjskog svijeta

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica od maja 2013. godine sprovodi intezivan monitoring divljih životinja uz pomoć kamera zamki na sjeveru Crne Gore. Istima se prvenstveno želi dokazati prisustvo kritično ugrožene vrste Balkanskog risa u Crnoj Gori, koji broji svega 50 jedinki na cijelom Balkanu. Na žalost, po sedmi put, uništena je još jedna u nizu postavljenih kamera zamki.

Kamera zamke 2

Ovakav vid devastacije tehničke opreme koja se koristi isključivo u naučno-istraživačke svrhe, za CZIP je obeshrabrujući jer snimci nikada nisu upotrebljivani osim za monitoring divljih životinja. Takođe je neshvatljivo uništavanje kamera obzirom da iste sadrže jasno naznačenu funkciju i kontakt telefon organizacije koja vrši monitoring. Ovim putem želimo da napomenemo da se ovakvim postupanjem nesavjesnih građana, nanosi ogromna šteta zaštiti prirode u Crnoj Gori, ali i CZIP-u koji mora uložiti dodatna sredstva da nadomjesti nedostajuće kamere kako bi istraživanja bila kompletna.

Dužni smo da napomenemo, da je CZIP jedina organizacija u Crnoj Gori, koja koristi kamere zamke za monitoring divljih životinja i uz pomoć istih vrši analizu korišćenja posmatrane teritorije od strane velikih sisara, prevashodno mrkog medvjeda i vuka, kao i svih ostalih stanovnika naših šuma. Dobijeni rezultati su i više nego dobar ulazni podatak za održivo upravljanje faunom, kako u zaštićenim područjima, tako i van njih.

Ovim putem još jednom želimo skrenuti pažnju na ulogu i važnost postavljenih kamera, te da se njihovim uništavanjem i otuđenjem, CZIP-u uskraćuju neophodni resursi za potrebe valjanog monitoringa, čiji će se podaci koristiti i za potrebe definisanja potencijalnih Natura 2000 staništa. Za sve građane koji pronađu kameru-zamku, molimo da slijede upustva, koja su na njima jasno naznačena.

banervolonter