restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Predpremijera dokumentarnog filma „Izgubljeno blago Ulcinja“

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Međunarodnim centrom za održivu kulturnu saradnju "Krug", organizuje predpremijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Izgubljeno blago Ulcinja", 21. septembra u 20:30h na Adi Bojani, čime se ujedno i svečano otvara Green Culture Fest koji će trajati od 22. do 24. septembra.

Ovaj polučasovni dokumentarac pripovjeda nešto drugačiju priču Ulcinjske solane, iz perspektive radnika i povećen je upravo njima. Namjera svih aktera uključenih u zaštitu Ulcinjske solane jeste da ovim filmom opomenemo institucije sistema da je Solana važna sa aspekta zaštite prirode ali da ništa manje nisu značajna prava radnika koji su bili najvažnija kopča u održavanju ovog važnog ekosistema. Želimo da prikažemo relevantnim institucijama, koji još uvjek nisu poduzeli niti jednu konkretnu akciju u pravcu zaštite područja i proizvodnje soli, zapise sjećanja i ponos radnika koji su proveli svoj životni vijek na jednoj od najvećih i najznačajnijih solana na Mediteranu.

Za sve zainteresovane organizatori obezbjeđuju prevoz iz Podgorice, u srijedu, 21. septembra u 17:30h ispred hotela Podgorica. Zbog ograničenog broja mjesta molimo sve zainteresovane da svoje učešće prijave na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na 020 272 051. Povratak je planiran isto veče nakon upriličenog koktela za zvanice.

Snimanje ovog dokumentarca, autora Gregora Šubica i Kawka produkcije, omogućeno je zahvaljujući Partnerskom fondu za ugrožene ekosisteme i Euronaturu.

Više o samom festivalu:

Od 22. do 24. septembra na Adi Bojani će se održati drugi dio "Green Culture" ekspedicije gdje su učesnici pozvani da diskutuju o pravnim, umjetničkim, političkim i tehnološkim pogledima na odnos čovjeka i životne sredine.

Učesnike festivala očekuju sjajni predavači, počevši od moderatora Ansumana Bisvasa i Mark Baklija, uključujući i Al Gorovog direktora "Climate reality"-ja za Evropu, Žolta Bauera; osnivača "Emoto" mirovnog projekta za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, Meta Torntona; advokaticu za međunarodne ekocide, Femke Vijdekop, ali i lokalne aktiviste i NVO sektor.

Više informacija o festivalu i programu možete pronaći na: www.greenculture.world 

banervolonter