Print

Mališani sa sjevera Crne Gore učili o pticama selicama

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je održao je trinaest edukativnih radionica o pticama selicama za učenike pet osnovnih i srednjih škola iz Berana i Pljevalja na kojima je učestvovalo 334 djece.

 

Radionice su održane u osnovim školama "Mihailo Žugić", "Dušan Ivović" i "Boško Buha" u Pljevljima, osnovnoj školi "Radomir Mitrović" i Gimnaziji "Panto Mališić" u Beranama. Djeca su se kroz interaktivnu radionicu upoznala sa glasnicima proljeća-lastom, rodom, čiopom, pčelaricom i kukavicom, nosiocima kampanje "Dočekajmo proljeće zajedno-Spring Alive". Na kraju svake radionice je organizovan kviz gdje su najboljim učesnicima dodjeljene nagrade.

sa radionica sjever


Osim djece iz Berana i Pljevalja, 977 mališana iz podgoričkih škola je u proteklih mjesec dana upoznato sa važnošću očuvanja ptica selica i njihovih staništa.

Prethodnih godina veliki broj učenika prošao je kroz naše radionice, organizovane dijelom u školama, dijelom na terenu. Tako smo 2016. godine imali ukupno 68 radionica, kroz koje je prošlo više od 1 800 djece iz Podgorice, Tivta i Cetinja. Na predavanjima smo zajedno učili šta je migracija, zašto je značajna, kada se odvija, ali i na terenu osjetili njene čari načinivši prve ornitološke korake u raspoznavanju pojedinih vrsta.

Sve škole i vrtići zainteresovani da učestvuju u našoj kampanji kroz organizaciju edukativnih radionica mogu se prijaviti putem mail-a: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili telefona 067 446 681. Edukativne radionice će biti organizovane do kraja školske godine.

Spring Alive kampanja realizuje se pod pokroviteljstvom BirdLife International-a, svjetskog lidera u oblasti zaštite ptica i uz finansijsku podršku Mitsubishi korporativnog fonda za Evropu i Afriku.

banervolonter