Print

Druga Ružičasta subota na Ulcinjskoj solani!

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Društvom Dr. Martin Šnajder-Jakobi, i ove godine tradicionalno obilježava Svjetski dan močvarnih staništa organizovanjem besplatnog izleta na Ulcinjsku solanu za sve ljubitelje prirode i ptica. Izlet je planiran za subotu, 3. februara, sa polaskom u 8 časova sa Trga nezavisnosti u Podgorici, a zainteresovani zbog ograničenog broja mjesta trebaju prijaviti svoje učešće najkasnije do petka putem e-mejla na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Kao i prethodnih puta, pozvani ste da pored našeg organizovanog prevoza, dođete vlastitim i pridružite nam se na kapiji fabrike u 10 časova. Izlet će trajati približno pet sati, koliko je potrebno doći do osmatračnice sa koje se posmatraju flamingosi, a zavisiće i od broja učesnika.

U slučaju loših vremenskih prilika izlet će biti otkazan, o čemu će učesnici biti obavješteni na FB i web stranici CZIP-a.

Svjetski dan močvarnih staništa, svake godine, širom svijeta, obilježava se 2. februara, sa ciljem ukazivanja na njihovu važnost ali i sve veću ugroženost. Konvencija o zaštiti močvarnih područja koja je 1971. potpisana u iranskom gradu Ramsaru, podsjetnik je da su močvare veoma značajno biološko i društveno bogatstvo. Ovogodišnja tema glasi "Močvarna staništa za održivu budućnost", što u potpunosti opravdava izbor Ulcinjske solane, kao područja koje je pomoglo izgradnju čitavog jednog grada koji je nastao iz soli.

Močvarna staništa imaju značajnu ulogu u smanjenju uticaja ekstremnih vremenskih prilika kao što su poplave i suše. One predstavljaju prirodne "sunđere" koji apsorbuju višak padavina i smanjuju plavljenje područja, a zbog nevjerovatne sposobnosti prečišćavanja voda nazivaju ih još i bubrezima planete. Tokom sušnih sezona, močvare otpuštaju vodu i utiču na smanjenje nedostatka vode.

Močvarna staništa spadaju među najugroženije ekosisteme na zemlji. Čovjek direktno ugrožava biodiverzitet močvarnih staništa različitim aktivnostima poput isušivanja, zagađivanja, prekomjerne eksploatacije kao i introdukcije stranih vrsta. Vrlo često zanemarujući ulogu močvarnih staništa u svom opstanku, čovjek iste koristi za odvod otpadnih voda, isušuje ih za poljoprivredno zemljište ili na njihovom mjestu gradi, što je dovelo do gubitka od 64% močvara u posljednjih stotinu godina.

WWD18 logo E horiz rvb

banervolonter