Print

Ne Cijevnu u cijev!

on .

Povodom najava o izgradnji mini hidroelektrana u kanjonu Cijevne, NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Biciklo.me organizuje biciklističku vožnju kojom bismo poslali poruku o važnosti koju ova rijeka i njeno prirodno okruženje imaju za građane i građanke. Vožnja je planirana za subotu, 20. oktobar, i krenula bi sa Trga nezavisnosti u 11h.

Ovim putem Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos u cilju sprečavanja dalje devastacije dragocjenog područja rijeke Cijevne.

Napomena: za one koji ne bicikliraju poziv je da nam se pridruže na mostu na skretanju za Dinošu.

Piroda ne poznaje granice i jasno je da ovako važan ekosistem ne možemo dijeliti i posmatrati kao odvojene cjeline. Svaka aktivnost u gornjem toku rijeke koja protiče kroz Albaniju ostavlja posljedice na donji tok koji je kod nas zaštićeno područje. Samim tim, izgradnja planiranih 14 mHE na rijeci Cijevna, obesmišljava sve uložene napore da sačuvamo i zaštitimo njene prirodne vrijednosti.

Mini hidroelektrane odavno nisu problem samo narušavanja biodiverziteta već su prerasle u socio-ekonomski problem. Sjever Crne Gore je primjer beskrupuloznog uništavanja prirode na štetu lokalne zajednice, zarad povlašćenih investitora, a sada smo svjedoci da i centralni region zemlje počinje da osjeća posljedice nezasitih apetita investitora.

Zainteresovani učesnici će se okupiti na Trgu nezavisnosti odakle će krenuti biciklistika tura do mosta na Cijevni, na skretanju za selo Dinoša, gdje ćemo se zaustaviti i poslušati kratka predavanja o neativnim uicajima izgradnje mHE.

Događaju će se pridružiti podgorički kajakaši koji će kroz kratak performans skrenuti pažnju na to u kojoj mjeri planirani projekti u Albaniji mogu uticati na prirodne i ambijntalne vrijednosti našeg spomenika pirode – kanjona Cijevne.

Molimo Vas da učešće potvrdite putem maila na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili pozivom na 020 272 051, najkasnije do četvrtka 18.oktobra.

 

Agenda

Subota, 20.oktobar u 11h

Trg nezavisnosti, Podgorica

10:30

Okupljanje na Trgu nezavisnosti

11:00

Polazak sa Trga nezavisnosti

11:00 – 11:30

Vožnja biciklima do Dinoše

11:45 -  12:00

Predavanje: Negativni uticaji izgradnje malih hidroelektrana na živi svijet u rijekama

Vuk Iković, biolog, organizacija KOD

12:00 – 12:15

Predavanje: Male hidroelektrane ili biznis za privilegovane

Ines Mrdović, Program za javne finansije, MANS

12:15 – 12:30

Zajedničko fotografisanje na mostu u Dinoši uz poruku “Ne Cijevnu u cijev!

Kajakrenje u plićaku!

by Riders.me

12:30 – 13:00

Povratak

banervolonter