Print

Rijeka Zeta proglašena Parkom prirode!

on .

Prošle nedjelje je na sjednici Vlade Crne Gore proglašeno novo zaštićeno područje – Park prirode Zeta.

U granicama Parka nalaze se i Mareza i Lužnica a na čijim vlažnim livadama je Centar za zaštitu i proučavanje ptica vršio monitoring, kao i prstenovanje ptica od 2015. godine. Ove godine na ovom području sprovođen je projekat „Edukativna stanica Mareza" u okviru kojeg su vršena istraživanja sledećih grupa: vodozemci, gmizavci, beskičmenjaci, sisari, ptice i biljke. Svi podaci koje smo prikupili proslijeđeni su kao prilog Nacrtu Studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete i potvrđuju već prepoznati značaj ovog lokaliteta od strane ekspertskog tima projekta „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori" koji je za potrebe resornog ministarstva i Agencije podržan od strane Evropske Unije sa ciljem identifikacije potencijalnih staništa koja će momentom pristupanja u EU biti sastavni dio najveće mreže zaštićenih područja na svijetu.

Zeta Mareza 11

Prikupljeni podaci objedinjeni su u studiji „Rezultati istraživanja biodoverziteta na lokalitetu Mareza i Sitnica u sklopu projekta Edukativna stanica Mareza" koja je dostupna na linku.

Projekat Edukativna stanica Mareza realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Ovaj program finansira Evropska Unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

 

banervolonter