Print

Stradanje ptica u ribarskim mrežama - problem koji se ne rješava!

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica uputio je zahtjev za inspekcijski nadzor Ekološkoj inspekciji da se riješi problem stradanja zaštićenih vrsta ptica u ribarskim mrežama postavljenim na njivama radi zaštite zasada. Zahtjev je upućen nakon što je CZIP tim prilikom monitoringa ptica na području Zete naišao na ribarske mreže sa uginulim jedinkama zaštićenih vrsta ptica: mala ušara (Asio otus), rusi svračak (Lanius collurio), vrabac (Passer domesticus), siva vrana (Corvus cornix), svraka (Pica pica), veliki trstenjak (Acrocephalus arudinaceus), kukumavka (Athene noctua), lasta bregunica (Riparia riparia) U mrežama je pronađeno ukupno 20 uginulih jedinki ovih zaštićenih vrsta.

Radi se o mrežama u kojima najčešće stradaju vrste koje su saveznici u poljoprivrednoj proizvodnji tj. ptice koje se hrane sitnim glodarima i insektima (sove, svračci, itd). U tim mrežama ove zaštićene vrste umiru u najstrašnijim mukama od jakog sunca i žeđi.

Iako CZIP već deset godina ukazuje na problem koršćenja starih ribarskih mreža za zaštitu zasada i redovno obavještava inspekciju o svakom pronađenom slučaju, do sada nije bilo značajnijih pomaka u njegovom rješavanju.Stoga, CZIP apeluje na ekološku inspekciju da rješi ovaj višegodišnje prisutan problem, kao i na poljoprivrednike da uklone ribarske mreže oko svojih poljoprivrednih površina jer time nanose veću štetu poljoprivredi nego korist, a da za zaštitu rasada koriste metode koje ne ugrožavaju biljni i životinjskih svijet.

slika 1

slika 2

banervolonter